Waaruit bestaan de kerstpakketten?
De kerstpakketten worden voor een deel samengesteld uit gedoneerde levensmiddelen, huishoudelijke artikelen en speelgoed. Een deel van de inhoud wordt (zo voordelig mogelijk) gekocht. De producten in de pakketten zijn veelal langer houdbaar; sommige speciale producten wat korter houdbaar maar altijd ligt de houdbaarheidsdatum ruim tot na de feestdagen.

Hoe komen jullie aan de producten?
Een groot deel wordt gedoneerd. Dit gebeurt door supermarkten (die producten over hebben of voor hen te korte houdbaarheidsdata hebben), door leveranciers, of door donateurs die zelf producten hebben ingezameld of willen doneren. Wanneer er aan het einde van het jaar een tekort is aan een bepaald product wordt overwogen dit bij te kopen, indien mogelijk zo goedkoop mogelijk uiteraard.

Wat zit er in een kerstpakket?
Er wordt goed nagedacht over de inhoud. Allereerst moeten de producten praktisch en nuttig zijn; een fotolijstje is leuk maar wanneer primaire levensbehoeften schaars zijn is eten en drinken belangrijker. Ook wordt er nagedacht over wie het krijgt. Zo hebben we ooit waxinelichtjes in een pakket gedaan omdat de persoon geen gas had om te koken. Op deze manier kon hij wel de worstjes warm maken. De kerstpakketten worden indien mogelijk (globaal) afgestemd op de ontvanger. Dit betekent dat een gezin met kinderen een pakket krijgt met bijvoorbeeld wat speelgoed. Of mocht er een huisdier aanwezig zijn dan proberen we daar ook rekening mee te houden. Ook krijgen gezinnen een iets groter pakket dan een alleenstaande. Zo kunnen we onze middelen zo optimaal mogelijk inzetten en verdelen onder de mensen die het goed kunnen gebruiken.

Wanneer worden de pakketten bezorgd?
Elk jaar worden de pakketten rond de laatste week voor kerstmis bezorgd. Veel mensen weten niet dat zij een kerstpakket krijgen. Behalve de extraatjes in de doos is de verrassing dus ook een geschenk!

Wie verzorgt de pakketten?
Elk jaar is Herman met zijn vaste groep mensen het hele jaar bezig met het inzamelen, sponsorwerven en verdelen van de goederen. In de weken na Sinterklaas komen daar nog eens tientallen vrijwilligers bij die samen de kerstpakketten samenstellen, inpakken, labelen en verdelen. Elk pakket krijgt een adressticker en wordt gesorteerd opgeslagen tot de laatste week voor kerst. Dan gaat Herman en een groep vrijwilligers op pad om over heel Nederland de pakketten te verdelen.

Wie krijgt er een pakket?
Ieder jaar kunnen mensen andere mensen opgeven waarvan zij weten dat zij dit lichtpuntje tijdens de feestdagen goed kunnen gebruiken. Ontvangers worden veelal opgegeven door familie en vrienden maar ook door Jeugdzorg, politie, gemeente, sociaal werk of andere hulpverleners. Het ontvangen van een pakket is daarmee ook een teken dat er altijd mensen zijn die aan je denken.

Is de organisatie volledig anti-strijkstok?
Helaas is het nu nog niet mogelijk de stichting volledig onkostenvrij draaiend te houden. Ondanks de vele hulp die we mogen ontvangen zijn er enkele onkosten die vooralsnog onvermijdbaar zijn. De gemaakte onkosten zijn te lezen in de jaarverslagen (op verzoek). Het streven van de stichting is de onkosten tot een minimum te beperken. Voorop staat dat er niemand behalve de hulpbehoevenden er persoonlijk gewin bij heeft; er worden dan ook geen salarissen mee bekostigd.

Mag ik kiezen wat ik in het pakket wil?
Het is niet mogelijk om een pakket op maat aan te vragen. Dit is vooralsnog om logistieke redenen niet mogelijk, maar ook zijn we afhankelijk van welke producten we elk jaar ter beschikking krijgen. Met de gedoneerde en gekochte producten proberen we vervolgens een zo eerlijk en logisch mogelijke verdeling te maken.

Heeft u nog vragen? Stuur ons hier een berichtje!

Helaas 🙁

Na lang vergaderen heeft het bestuur moeten besluiten dat er vanwege persoonlijke omstandigheden dit jaar geen kerstpakketten worden verzonden.

Dit is natuurlijk een moeilijk besluit en het doet ons pijn dat wij velen teleur moeten stellen.

Wij gaan er voor zorgen dat wij volgend jaar natuurlijk weer velen blij kunnen maken met een kerstpakket.